Bogács thermál gyógyvízBogács bükkalja

Címkék: mezőkövesd és bogács szállás bükkalja gyógyfürdő és thermálvizek.

A gyógyvizek csoportosítása

A gyógyvíz olyan termál- vagy ásványvíz, amelynek gyógyhatása van. A feltárt termál- vagy ásványvizeket az egészségügyi minisztérium, a hatóságok a kémiai összetétel, a fizikai tulajdonságok elemzése, a betegségek gyógyítására való alkalmasság vizsgálata alapján nyilvánítja gyógyvízzé. A gyógyvízzé nyilvánítás tényét a magyar közlönyében teszik közzé.
Termálvíz
vagy langyos hévíz az a felszín, alól származó természetes víz, melynek évi középhőmérséklete forrásvíznél 20 °C-nál, fúrással mélyített kút esetében pedig 25 °C-nál magasabb. A hévíz hőmérséklete 30 °C-nál magasabb. Az itt található ásvány- és gyógyvizeket - csakúgy mint az ország ásványi- és gyógyvizeit - kémiai vizsgálatok adatai alapján dr. Papp Szilárd csoportositotta.

Egyszerű termális vizek

Az egyszerű termális vizek évi középhőmérséklete magasabb a folyók és tavak vizénél, természetes vagy foglalt forrás esetében 20 °C fölött, mesterségesen mélyített kút esetében 25 °C fölött van. Sótartalmuk általában kevesebb az ásványvizekre literenként előírt 1000 mg-nál. Észak-Magyarország területén egyszerű termális vizekből van a legtöbb: Abaújszántó-Aranyosfürdő, Esztergom, Eger, Gyöngyös, Hatvan, Kácsfürdő, Leányfalu, Mátraderecske, Miskolc, Szentendre, Vác, Visegrád.

Egyszerű szénsavas vizek

Kémiai vonatkozásban az a jellemző vonásuk, hogy oldott szilárd alkatrészekben szegények, de literenként több mint 1000 mg szénsavat tartalmaznak. A savanyúvizek általában a felszínhez közeli rétegekből fakadnak, s ezért többnyire hidegek. Egyszerű talajvizek, amelyek a talajból feltörő szén-dioxid-gázzal telítődnek. Inkább egyszerű üdítő vízként használják (Maconka).

Kénes vizek

Ezekben a vizekben oxidálható alakjában fordul elő a kén. Olyan fajtái is vannak, amelyek sem szabad szénsavat, sem kénhidrogént nem tartalmaznak. Olyan előfordulási formája is van, amely szabad kén-hidrogén mellett szabad szénsavat is tartalmaz. Ide tartozik a parádsasvári Csevice I.- és II. források vize, amit palackozva hoztak régebben forgalomba.
Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, kloridos, kénes víz Mezőkövesd gyógyfürdőjének vize, a Zsóri fürdő vize. A kén eredhet utóvulkáni működésből, mint például Parád és Erdőbénye esetén, vagy pirit bomlásából is, ami Bogács gyógyvize.

Nátrium-hidrogén-karbonátos vizek

Literenként több mint 1000 mg szilárd alkatrészt tartalmaznak oldott állapotban. A kationok közül a nátrium-, az anionak közül pedig a hidrogén-karbonátioné a vezető szerep. Tisztán alkáli-hidrogén-karbonátos víz található Kisterenyén, alkáli-hidrogén-karbonátos savanyúvíz pedig Szécsényben. További alcsoport a kloridos bükkszéki víz. Ezt fürdésre természetes hőfokon, ivókúrára pedig palackozva használják, Salvus víz. Ide tartozik még a Múcsony területén fúrással felszínre hozott szénsavas ásványvíz.
A kitermelt vizet Borsodi víz néven palackozva hozzák forgalomba. Végül, kémiai összetétele alapján, a Kékedi-tó vize is ide sorolható. Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, azaz földes-meszes vizek. A bennük levő szabad szénsavtartalmat a gyógyászat a vérkeringési zavarok kezelésénél használja fel, oldott ásványianyag-tartalmuk a reumatikus betegségek gyógyításában és kezelésében jelentős, mint például Maconka, Bányahányó-forrás, Nógrádszakál, Ipoly-parti szénsavas forrás és Eger.

Vasas vizek

Az ide tartozó vizek literenként legalább 10 vagy 20 mg ferro-, esetleg ferri-iont tartalmaznak aszerint, hogy a víz szabad szénsavtartalma meghaladja-e az 1000 mg-ot literenként vagy sem. Ebbe a csoportba tartozik a volt erdőbényei fürdő forrásvize, a parádi Klarissza-forrás és a Szent István-kút. Az utóbbi két forrás vize ivókúrára is alkalmas. A mesterséges ásvány- és gyógyvizek közül a parádfürdői felső tóban tárolt, érceket kilúgozott víz az alumínium-szulfátos, vasas vizek csoportjába tartozik. Ezt a vizet fürdőkezelésnél elsősorban a nőgyógyászatban és különféle bőrbetegségek gyógyításánál használják fel.

Jódos-brómos vizek

Kémiai jellegénél fogva ezt a csoportot a kloridos vizek közé kellene sorolni, a gyógyászat azonban külön csoportban szerepelteti, amennyiben a jód mennyisége literenként legalább 1,0, a brómé pedig 5,0 mg. A vízben levő jód tengeri szerves eredetű, általában olyan kőzetekben fordul elő, amelyeknek gazdag a szervesanyag-tartalmuk, így például olaj-előfordulási helyeken.
A jód fürdőkúrával, ivókúrával vagy belégzéssel jut a szervezetbe, mert a jodid-ion a bőrön át vagy a belek és légutak nyálkahártyájáról szívódik fel. A jódos víz fürdőkezelés formájában nőgyógyászati és mozgásszervi megbetegedések, vérkeringési betegségek, valamint a tüdő és a légutak megbetegedésének gyógyítására alkalmas.
A hazai jódos vízkészletben első helyen van a sóshartyáni Jodaqua gyógyvíz, amely palackozva kerül forgalomba. Jódot tartalmaz az egri Dobó-forrás vize és a bükkszéki palackozott Salvus víz is.

Radioaktív vizek.

Ezek a gyógyvizek csak kevés sugárzó anyagot tartalmaznak, amely fokozza a szervezet élettani működését, de a sugárzás a szervezetben nem okoz károsodást. Az ásvány- és gyógyvizek radioaktivitását az oldott rádiumsók vagy bomlási termékük, az úgynevezett emanáció okozza.
A rádiumemanáció felhasználható fürdő formájában, vízben abszorbeálva. Radioaktív egyszerű termális vizek azok, amelyeknél az oldott alkatrészek mennyisége literenként nem éri el az 1000 mg-ot, de hőmérsékletük magasabb 25 °C-nál, rádiumtartalmuk legalább 10-9 gil - Eger, Tükör-fürdő, Miskolctapolca, tavi fürdő és termálmedence. Fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek, anyagcserezavarok és bizonyos belső elválasztású mirigyek működési zavarainak gyógyítására használják.

Legyen egészséges Méhpempővel

A méhpempő segíti a gyógyulás a termálfürdő mellett: Méhpempő infók >

A méhempő méregteleínti a sejteket és energetizál. Segíti a gyulladások csökkentésében a testet, erősítőleg hat az immunrendszerre is.

 

Környező települések: Mezőkövesd Szomolya, Cserépváralja Noszvaj Novaj Ostoros Tard, Cserépfalu Bükzsérc Tibolddaróc Mezőkeresztes és Kács.

Az oldalon lévő tartalmak szerzője és tulajdonosa, a domain tulajdonosa. A szövegek másolása, jogi következményekkel jár.
Minden jog fenntartva © Bogács Szállás